Freitag, 25. Mai 2007

Rose Liqueur Brandy

Da momentan die Jahreszeit die prächtigsten Blüten in die Natur zaubert und die Rosen ihren unvergleichlichen Duft freisetzen, ist es mir ein Anliegen der Leserschaft ein Rezept für Rosenblüten infusionierten Brandy mit auf den Weg zu geben.

Der Weltreisende Charles H. Baker Jr. gibt dieses in Referenz zu Vicomte de Mauduit`s Werk "The Vicomte in the Kitchen" und preist das Resultat in den allerhöchsten Tönen an. Ich selber hatte bisher aus Ermangelung an Zeit nicht die Möglichkeit es selber auszuprobieren(es liegt vorrangig an dem wichtigen Satz:"red roses... picked after a rainless night before the morning sun strikes them"- das ist definitiv zu früh für mich!!!) Es würde mich glücklich schätzen wenn mich ein Fläschchen, welches aus den Mühen unserer Leserschaft erstanden, in naher Zukunft erreicht.

Lassen wir nun Charles Baker sprechen:

Take 8 big red roses-and don`t go around under the fond misconception that because no one is checking up, that yellow, white or pink roses will do. The Vicomte says red roses are en regle, and au fait- and that means red roses!

These furthermore must be picked after a rainless night and before the morning sun strikes them, for, like tender herbs to be dried, much of the fragrant volatile oil dissipates itself on the morning air as the sun beats down an blooms or leaf tips.

Separate the petals, discard dewdrops, and inferior petal specimens, and sniff off yellow or white areas around the stamen region. Now put petals in a jar with 1 quart of really decent cognac poured over them. Be sure it is covered tightly, and agitate it with a gentle and considerate hand every week. After a month of this scented bath add a gomme syrup generated from the wedding of 3 cups of sugar with 2 cups of distilled water, and handled as follows... Boil briskly for 20 minutes, skimmimg off scum, then put in the selected petals of 1 doz more red roses, dusted and tossed first with powdered sugar. Let the saucepan boil up again, then simmer gently for 1 hr tighly covered.

Now filter the 1st rose petal-brandy infusion from the jar, and rack it into a large sterile bottle. A filter paper is of course best here. Then add the rose petal syrup, likewise filtered through a tammy or several thicknesses of cloth, working it through with a spoon. Stir the final mixture, then let stand uncorked exept for a bit of cloth over the bottle neck for 12 hrs, then cork and seal with wax.

Es kann sich anschliessend noch etwas Sediment bilden! In diesem Falle ist eine weitere Filterung zu empfehlen.

Cocktail au Vicomte de Mauduit
1 pony Dry Gin
1 pony French Dry Vermouth
1 pony Rose Brandy

Stir gently in a barglass with large lumps of ice and strain into a manhattan glass.
Garnish with a candied pink rose petal carefully floated on top.

Wie es Charles so schön beschrieb:" A delicate, original cocktail indeed."

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

... strain into a Manhattan glas ... gefällt mir besonders.